17 Ekim 2017 Salı

Yaban Mersini Likapa Bahçesinde Hasat Zamanı ve Nasıl Yapıldığı

Yaban Mersini meyveleri salkım şeklinde oluşur ve bir salkımda genelde 5-100 dane (meyve) meydana gelir. Yaban mersini meyveleri çeşide, budamada bırakılan odun tipine ve iklime bağlı olarak çiçeklenmeden sonraki 4-12 hafta içinde olgunlaşırlar.

Olgunlaşma sırasında meyveler mavi rengini alır ve yumuşar. Meyvelerin şeker içeriği artarak, tatlanır ve taneler irileşir. Yaban Mersini meyveleri klimakteriktir.

Yani hasat olgunluğuyla yeme olumu farklıdır. Bu yüzdendir ki, Yaban Mersini meyveleri pembe iken toplansalar da olgunlaşmaya devam eder. Ancak tam olgunlaşmadan toplanan meyvelerin kaliteleri sürgünler üzerinde olgunlaşanlara göre daha düşüktür. Yaban Mersini bitkisi üzerindeki meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bu sebeple olgunlaşma dönemi boyunca haftada en az bir kez hasat yapılmalıdır.

El ile hasatta olgun meyveler başparmak ile işaret parmağı yardımıyla salkımdan ayrılarak avuç içine doğru yuvarlatılmalıdır. Böylece olgunlaşmış taneler salkımda kalır, hasat edilen taneler hasarlanmadan toplanır. Meyveler taze tüketime sunulacaksa doğrudan satılacakları kutular içinde toplanmalıdır. Hasadı yapan işçiler avuçlarında çok fazla tane biriktirmemelidir. Aksi halde meyveler ezilebilir. Tanelere çekici ve sağlıklı bir görüntü kazandıran doğal pus tabakası silinmemelidir.

Pazar ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki bir dönümlük arazide çayın yanında ek gelir sağlamak için likapa bahçesi oluşturan üretici Şeref Kılıç 7 yıl önce diktiği fidelerin 2009 yılında meyve vermeye başladığını ve o yıldan sonra verimin giderek arttığını belirterek bakımının çok iyi yapılması durumunda rekoltenin daha da artabileceğini söyledi.

Likapayı tamamen doğal olarak yetiştirdiğini anlatan Kılıç ''Kimyasal gübre kesinlikle kullanmıyorum, tamamen doğal gübre ile yetiştirmeye çalışıyorum. Bu işin daha profesyonel yapılması durumunda iyi bir gelir elde edilebilir. Kısıtlı imkanlarla üretmeye çalıştığım ürünle, organik gübre ihtiyacımı karşılıyorum. Ayrıca özel tüketimimiz içinde kendimize bolca kalıyor'' şeklinde konuştu.

Likapa (Yaban Mersini) yetiştiriliciliği çaya ek gelir ürün olarak yapmaya başladığını belirten Şeref Kılıç, ''Alternatif ürünlerin içerisinde daha çok getirisi olacağı düşüncesiyle likapa yetiştirmeyi tercih ettim. 2006 yılında bir dönüm arazi üzerine 194 fidan dikerek 3 yıl sonra ürün almaya başladım ve o yıl sadece 80 kilogram ürün aldım. Aradan 7 yıl geçtikten sonra bahçe daha verimli duruma geldi. Bu yıl daha kaliteli ürün elde edebileceğim'' dedi.

Likapa'nın antioksidan özelliği taşıdığını anlatan Kılıç, ''Likapanın kullanım alanı oldukça fazla. İlaç ve kimya sanayisinde aranan bir meyve. Ayrıca reçel ve meyve olarak da tüketilebiliyor. Raf ömrü 15 gündür. Ancak uzun süre saklamak için şoklamak gerekir. Likapanın hasadı ise türüne göre haziran ayı ile ekim ayı arasında yapılır'' diye konuştu.

Kılıç, doğal ürünleri işyerinde satışa sunduğunu belirterek almak isteyenlerin 0 530 607 37 86 numaralı telefonundan kendisine ulaşabileceklerini ifade etti.

LİKAPA'NIN FAYDALARI

İnternette basit bir araştırama ile bir çok faydası olduğu görülen Likapa'nın bazı faydalarını sıralayabiliriz.
-Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
-Likapa (Yaban Mersini) çayı idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermekte, bayanlarda özel günlerin etkisini azaltmakta ve düzene sokmaktadır.
-Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
-Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
-Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
-Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
-Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
-Kan şekerini düşürür
-Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
-Kan kolesterolünü düşürür.
-Pektin içeriği yüksektir.
-Kalp krizi riskini azaltır.
-Gece görüş kabiliyetini artırır.
-HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
-Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
-Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
-Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.
-Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
-Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
-Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
-Damar sertliği oluşumunu engeller.
-Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.
-Sakinleştirici özelliği vardır.
-Ağız içi yaralarını iyileştirir.
-İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir
-Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder