17 Ekim 2017 Salı

Yaban Mersini (Likapa, Maviyemiş)’nin Genel Özellikleri Nelerdir?

Yaban Mersini (Likapa); İnglizce genel adı: Blueberry, Latince tür adı : Vaccinium corymbosum olan ve kışın yaprağını döken bir soğuk-ılıman iklim çalısıdır.

Botanik açıdan gerçek üzümler grubunda yer almaktadır. İngilizcede blueberry (billbery) olarak adlandırılır. Bu bitki ülkemizdeki kaynaklarda ise yaban mersini adıyla bilinir. Ancak yetiştiği farklı bölgelerde değişik isimler verilmiştir.

Örneğin; Rize ilinde Likapa, Trabzon’da Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü, Rize’nin Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize’nin Ardeşen ilçesinde Çera (Çela), Artvin’de Morsivit veya Mahabak, Giresun’da Çalı Çileği, diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü olarak ta bilinmektedir.

Yaban mersini; 50 cm. – 200 cm. arasında boy yapan ve çoğunlukla Mayıs aylarında çiçeklenen bir bitkidir. Sonbahar aylarına doğru meyveleri mavi renk alarak olgunlaşır ve hasata hazır hale gelir.

Ekonomik olarak kültürü yapılan, Vaccinium corymbosum türüne giren  yüksek boylu yaban mersini, Vaccinium angustifolium türüne giren alçak boylu yaban mersini ve Vaccinium ashei türüne giren tavşan gözü yaban mersini olmak üzere üç farklı türü bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder