17 Ekim 2017 Salı

Yaban Mersininde (Likapa) Hasat Nasıl Yapılmalıdır?

Yaban Mersini meyveleri salkım şeklinde oluşur ve bir salkımda genelde 5-100 dane (meyve) meydana gelir. Yaban mersini meyveleri çeşide, budamada bırakılan odun tipine ve iklime bağlı olarak çiçeklenmeden sonraki 4-12 hafta içinde olgunlaşırlar.

Olgunlaşma sırasında meyveler mavi rengini alır ve yumuşar. Meyvelerin şeker içeriği artarak, tatlanır ve taneler irileşir. Yaban Mersini meyveleri klimakteriktir.

Yani hasat olgunluğuyla yeme olumu farklıdır. Bu yüzdendir ki, Yaban Mersini meyveleri pembe iken toplansalar da olgunlaşmaya devam eder. Ancak tam olgunlaşmadan toplanan meyvelerin kaliteleri sürgünler üzerinde olgunlaşanlara göre daha düşüktür.

Yaban Mersini bitkisi üzerindeki meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bu sebeple olgunlaşma dönemi boyunca haftada en az bir kez hasat yapılmalıdır. El ile hasatta olgun meyveler başparmak ile işaret parmağı yardımıyla salkımdan ayrılarak avuç içine doğru yuvarlatılmalıdır.

Böylece olgunlaşmış taneler salkımda kalır, hasat edilen taneler hasarlanmadan toplanır. Meyveler taze tüketime sunulacaksa doğrudan satılacakları kutular içinde toplanmalıdır.

Hasadı yapan işçiler avuçlarında çok fazla tane biriktirmemelidir.  Aksi halde meyveler ezilebilir. Tanelere çekici ve sağlıklı bir görüntü kazandıran doğal pus tabakası silinmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder