17 Ekim 2017 Salı

Yaban Mersini (Likapa) Dikim, ve Bahçe Tesisi Nasıl Yapılmalıdır?

Yetiştiricilik yapılacak bölgenin kış soğukları ile muhtemelen don olaylarına bağlı olarak dikim ilkbaharda yapılabilir. Ancak kışı çok sert geçmeyen Marmara ve Karadeniz Bölgelerimizde sonbahar dikimi de yapılabilir.

İnternet sitemizde satışa sunduğumuz, saksılı, sertifikalı, pişkinleşmiş ve doku kültürü tekniği ile üretilmiş Yaban Mersini fidanlarımız kullanıldığında ise yılın on iki ayı boyunca dikim yapabilir ve yaban mersini bahçesi tesis edebilirsiniz.

Fidanlar bahçeye, fidanlıktaki veya saksıdaki derinlikleri kadar derine dikilmelidir. Derin dikim yapılmamalıdır.Yaban mersini yetiştiriciliği bahçesi tesis edilirken sıra arası dikim mesafesi 2,5 - 3 m., sıra üzerin ise 1,20 - 1,5 m. olmalıdır.  Bu hesaba göre 1 dekara 220 ile 330 adet arasında fidan dikilmektedir.

Meyil oranı %5’ten daha fazla olan yerlerde arazide mutlaka teraslama yapılmalıdır.Dikim sonrası, sıra boyunca bitkileri toprak üstünde kalan gövdesinin bir kısmını ve sıra üzerini örtecek şekilde 15-20 cm. kalınlığında ve 60-80 cm. eninde bir bant halinde malç malzemesi serilerek malçlama yapılmalıdır. Malçlama amacıyla çam ibresi, pirinç kavuzu veya kuru tahıl sapları kullanılabilir.

Yaban Mersini bitkileri dikimi takip eden yıl çiçek ve meyve vermeye başlar. Ancak ilk iki yıl açan bütün çiçekler koparılmalı ve bitkilerin kök sisteminin güçlendirilmesine çalışılmalıdır. İlk ürün bitkilerin 3 gelişme yılında alınmalıdır. 3.yılda alınacak ürün miktarı yaklaşık 500 kg. olmaktadır.

Dekara 250-300 fidan kullanılarak tesis edilmiş 1 dekar Yaban Mersini bahçesi, tam verim çağına geldiğinde yıllık ortalama 2 ton ürün verir. Bu ürün miktarına 5.yıldan itibaren ulaşılır. 1 kg. Yaban Mersini meyvesinin minumum 10 TL’den alıcı bulacağı düşünülürse elde edilecek gelir miktarı rahatlıkla hesaplanabilir.

Bu yüzden Yaban Mersini tarımı özellikle Karadenizbölgesinde fındık meyvesine alternatif olabilecek ümit veren bir meyve türüdür. Piyasaya arz edilecek Yaban Mersini meyvesi miktarının artmasıyla birlikte fiyatların düşeceği düşünülse bile, üretimin artışına paralel olarak

Yaban Mersini tüketim alışkanlıklarının da artacağı hesaba katılmalıdır. Yaban Mersinin insan sağlığına faydaları bilinmeye başladıkça, reçel, marmelat, meyve suyu gibi  yeni ürünler market raflarında yerini alacak, tüketici talebi artacağından, üretici fiyatları düşmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder