Yaban mersininde diğer bütün şifalı bitkilerden daha fazla oranda antioksidan madde vardır.
Varis, Basur (hemoroid), Romatizmal ağrılar, Kan damarlarının tıkanması, Damar sertliği, Akciğer dokusunda olağan dışı hava ya da gaz bulunması rahatsızlığı(amfizemi), Zayıf kılcal damarların güçlendirilmesi, Eklem iltihaplanması(artrit) hastalıklarının giderilmesi için alternatif tıp anlamında tedaviye destek amacıyla kullanılmaktadır.
Yaban mersini meyvesinin ayrıca; gece görüşünü artırıcı, göz kamaşmasını giderici, retinayı güçlendirici, bulantıyı baskılayıcı, mide kramplarını ve ülseri önleyici etkileri vardır.
Taze meyve olarak kullanılabildiği gibi kurutulmuş olarak ta kullanılabilir. Diğer yandan marmelatı da oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Aktarlardan elde edilen kurutulmuş hali çay şeklinde demlenip içilebilmektedir. Ayrıca meyve sularına katılan bir kokteyl tamamlayıcı olarak kullanıldığı da sık karşılaşılan bir durumdur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder