17 Ekim 2017 Salı

Yaban Mersini (Likapa) Budaması Nasıl Yapılır?

Yaban Mersini, diğer meyve türlerine göre çok daha az budamaya gereksinim duyar. Yaban Mersinleri, yeni sürgün oluşumu ve bol meyve için budanırlar.

Budama zamanı çiçeklenme periyodu üzerine etkilidir. Sonbaharda budanan yaban mersini ilkbahar öncesi budananlara göre daha geç çiçek açarlar. Bu durum ilkbahar geç donlarının zarar riskini azaltır.

Ancak sonbaharda budananlar aşırı kış soğuklarından zarar görebilir. Budama yapılmayan bitkiler erkenden uyanır ve ilkbahar geç donlarından zarar görür. Gözler kabarıp uyanmaya başlayınca budama zamanı artık geçmiş demektir.

Yaban Mersini gövdesinde, kök boğazı bölümünde her yıl bolca dip sürgünü oluşur. Her bir sürgünün gelişip, ürün vermesi 2-3 yıllık bir periyodu kapsar. İlk 3-5 yıl boyunca bu sürgünlere dokunulmaz. Ancak ocaktaki sürgün sayısı 10-12’ye ulaştığında bitkiler yaşlanmaya başlayacağından 5. yıldan itibaren en yaşlı olan sürgünlerin bir kısmı seçilerek dipten çıkarılır. Bir nevi ocak temizliği yapılır.

Bundan sonraki her yıl, yaşlanmış ve ürün vermiş sürgünler dipten kesilerek, yeni sürgünler bitki üzerinde bırakılır. Ayrıca kurumuş, hastalanmış dallar varsa bunlarda dipten çıkarılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder